Geografie » Geologie » Geomorfologie » Climă » Floră » Faună » PopulaţieBraţul ChiliaSulinaSfântul Gheorghe

De un veac şi jumătate încoace, braţul Chilia formează o deltă secundară ale cărei braţe se răsfiră în dreptul localităţii ucrainene (locuită de Lipoveni) Vâlcov. Prin aluvionare, această deltă secundară înaintează rapid în mare deoarece prin braţul Chilia curge 60% din debitul de apă al fluviului Dunărea, fiind navigabil pentru şlepuri şi pentru vasele maritime mici. Ca şi partea românească a Deltei Dunării, delta secundară a braţului Chilia formează o rezervaţie naturală, cu sediul la Vâlcov.

Istorie

Braţul Chilia apare, în cronicile bizantine şi genoveze din Evul Mediu, sub numele de Lykostoma ("gura lupilor" în greceşte) sau Licostomo, care desemnează şi un port-cetate aşezat nu departe de actuala localitate Periprava. Era, în acele vremuri, principala cale de navigaţie din Deltă, şi din acest motiv a fost adesea disputat între puterile vremii: Bizantini, Bulgari, Ruşi, Tătari, Genovezi, Dobrogeni, Munteni, Moldoveni, Turci... Delta secundară a braţului Chilia, iniţial împărţită între România (la nord) şi Turcia (la sud), apoi din 1878 până în 1918 între Imperiul Rus (la nord) şi România (la sud), a devenit integral românească între 1918 şi 1940, apoi integral sovietică în 1948 şi este integral ucraineană din 1991 încoace.

Astăzi Braţul Chilia formează frontiera româno-ucraineană în mod direct pe o porţiune de 85,8 km. Pe unele porţiuni, frontiera româno-ucraineană trece la sud de braţul principal, urmând cursul următoarelor braţe secundare: braţul Tatomir zis Tătaru (13,6 km), Stambulul Vechi (15,3 km) şi Musura (9,5 km), astfel că navele româneşti nu pot trece liber din mare în Deltă sau invers prin gura acestui braţ.

Surse: www.wikipedia.org

Aveţi un comentariu, completare sau sesizare la cuprinsul acestei pagini? CLICK AICI
Vă rugăm sa consultaţi înainte şi cele două secţiuni ajutătoare: termeni şi condiţii de utilizare şi înrebari frecvente

Raportează o eroare sau abuz

Trimite mesajul


Numele si prenumele:

Adresa ta de email:

Numărul tău de telefon:

Mesaj (includeti in mesaj codul (ID-ul) din lista):

Cod autorizare: 

xxxx


Completaţi codul


Trimite mesajul

Validated by HTML Validator