Păsari în Delta Dunării

Fauna Deltei Dunării » Peşti


Delta Dunarii supranumita si "Paradisul Pasarilor" este vizitata de peste 325 de specii de pasari, dintre care 70 sunt din afara Europei (China, India, Egipţ etc). Aproximativ 170 de specii sunt clocitoare, iar dintre acestea 40 sunt sedentare si 130 migratoare; cele neclocitoare sunt oaspeti de iarna si de pasaj primavara si toamna. Dupa originea geografica, pasarile apartin urmatoarelor grupe:

  • mediteranean;
  • europen;
  • siberian;
  • mongolian;
  • chinez;
  • arctic;

In Delta Dunarii vietuieste 60% din populatia mondiala a cormoranului mic. 80% din avifauna europeana se intalneste in Delta Dunarii. 10 specii sunt ocrotite de lege, unele fiind cunoscute ca "monumente ale naturii", deoarece sunt pe cale de disparitie. Pasarile ocrotite se pot grupa in 2 clase dupa culoarea penajului:

  • albe : pelicanul comun si creţ lopatarul, egreta mare si mica, lebada muta si cantatoare;
  • policrome : piciorongul, ciocintorş califarul alb, califarul rosu, vulturul codalb.

Alte trei specii sunt luate in atentie pentru a fi protejate: cocorul, soimul dunarean, pasarea ogorului.

Pelicanul

In Delta Dunarii se gaseste cea mai mare colonie de pelicani din Europa. Pelicanul este o specie protejata si reprezinta simbolul Deltei Dunarii. Fiind un oaspete de vara pelicanul traieste in colonii numeroase, la inceputul toamnei migrand spre locuri mai calde. Pelicanii se hranesc cu peste, foarte interesent este modul organizat si eficient in care vaneaza pestii.

Pelicanul (Pelecanidae, Pelecanus) face parte din familia păsărilor acvatice care cuprinde 8 specii. Păsările au talie mare, fiind răspândite în regiunile temperate şi tropicale. Ele se caracterizează printr-un cioc lung, care pe partea inferioară are un sac de piele care se poate dilata. Păsările nu se pot scufunda, ci plonjează în apă pentru a vâna peştii care se află la o adâncime mică. Sosesc in Romania la inceputul lunii martie si pleaca toamna, spre Delta Nilului, Regiunea Golfului sau coastele Asiei.
In România trăiesc în delta Dunării două specii de pelicani:

  • Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) şi
  • Pelicanul creţ (Pelecanus crispus)

Lebada

Este o specie ocrotita de lege datorita frumusetii si raritatii sale. Se aduna in grupuri mari, unde au loc deseori lupte teritoriale violente, in care masculii dominanti indeparteaza intrusii prin "alunecari" pe apa si salturi, batand apa cu ajutorul aripilor.
Cantareste in medie 8-12 kg. Prezinta penaj alb, coada relativ lunga si ascutita la varf. Ciocul adultului are culoarea rosu-portocaliu cu o protuberanta bazala neagra. Puii au penajul cenusiu, devenind complet alb abia in al treilea an de viata. Cand inoata tine gatul gratios in forma de "S" cu ciocul indreptat in joş deseori tinand aripile ridicate sub forma unui scut.
Cuibareste indeosebi in baltile Deltei Dunarii, unde isi instaleaza cuibul in stufarisurile nepatrunse sau pe plaurul vechi, fixat. Uneori, cuibareste si pe rauri lente si canale, aproape de prezenta umana. Pe la inceputul lunii mai, femela depune 4-6 oua, albe-fumurii, pe care le cloceste impreuna cu masculul, timp de 34-36 de zile. Masculul se implica in apararea oulalelor si a familiei cu indarjire si agresivitate uneori. In perioada de cuibarit pot avea un comportament agresiv chiar fata de om.
Iarna migreaza spre sudul Marii Caspice, in Delta Nilului si in estul Marii Mediterane. In iernile blande, unele exemplare raman si la noi in tara.


Cormoranul

Cormoranii au o mărime mijlocie cu lungimea corpului între 0,45 si 1,0 m, având o greutate între 360 si 2800 grame. După culoarea penajului sunt cormoranii negri şi cormoranii de culoare albastru închis care în perioada clocitului au un luciu metalic. Păsările nu prezintă un dimorfism sexual deosebiţ masculii fiind în general mai mari ca femelele. Puii de cormorani au o culoare brună-cenuşie pe abdomen cu nuanţe mai deschise. Păsările au un cioc terminat la capăt ca un cârlig, un gât lung şi o coadă în formă rotunjită, formată din pene rigide. Nu au glande uropigene, de aceea, după scfundări repetate, îşi usucă penele stând cu aripile întinse în bătaia soarelui. Cormoranii trăiesc pe coastele mărilor dar şi în apropierea unor bălţi sau râuri înconjurate de vegetaţie. Sunt păsări active numai ziua şi care consumă o cantitate mare de peşte pe care-i vânează prin urmărirea lor rapidă sub apă. Nu sunt agreate de pescari din cauza consumului mare de peşte care pot fi de lungimi între 5 şi 60 de cm, sau pentru că uneori rup plasele de pescuit. În afară de peşti consumă melci, moluşte, crustacei, viermi şi cefalopode mici.


Lişiţa

Lişiţele sunt păsări de talie mijlocie şi mică (20 g - 3 kg), care trăiesc pe sol, în regiunile cu vegetaţie bogată unde se pot ascunde. Coloana vertebrală a păsărilor este foarte mobilă, ceace le permite să se strecoare prin vegetaţia deasă cu sol moale. Ele au o mărime a corpului între 12 şi 63 cm, cele mai specii trăiesc în Noua Zeelandă, aceste specii au aripile atrofiate nu pot zbura. Penajul lişiţelor este în general de culoare brună, cenuşiu cu alb, dar unele specii pot fi viu colorate. Nu există un dimorfism sexual accentuaţ masculii fiind cu ceva mai mari că femelele. Păsările au la picioare patru degete lungi adaptate la susţinerea păsărilor pe terenuri mlăştinoase sau vegetaţii plutitoare. Ciocul are o formă în funcţie de modul de hrănire, păsările fiind în general carnivore, hrănindu-se cu animale acvatice mici.


Surse: www.wikipedia.org şi www.caraorman.ro

Raportează o eroare sau abuz

Trimite mesajul


Numele si prenumele:

Adresa ta de email:

Numărul tău de telefon:

Mesaj (includeti in mesaj codul (ID-ul) din lista):

Cod autorizare: 

xxxx


Completaţi codul


Trimite mesajul

Validated by HTML Validator