Pescuitul sportiv

» Informaţii  > Peşti  > Monturi - momeli  > populaţie

Departe de pescuitul „tradiţional”, pe care mulţi îl percep ca pe o formă de procurare a hranei sau ca pe un bătrân plictisit ce fixează o plută nemişcată, aşteptând ore în şir să tragă peştele, pescuitul sportiv este un mod de viaţă, un mod extrem de eficient de relaxare.

Împărţit în mai multe categori, pescuitul sportiv este la un pas de a ajunge sport olimpic. Putem determina clar două mari stiluri de pescuit:

  • Pescuitul staţionar
  • Pescuitul cu năluci

Pescuitul staţionar se adresează în special peştilor paşnici şi poate fi împărţit la randul său în :

  • Pescuit la plută Este un stil care poate fi practicat atât cu vargă (undiţă) cât şi cu lansetă (sheffield). Este, probabil, stilul în care încep cei mai mulţi să pescuiască.
  • Pescuit cu lanseta Poate fi împarţit şi acesta în două categori: Pescuitul la crap De ce pescuitul la crap? Pentru că este cel mai vizat peşte din acest tip de pescuiţ în ultimii ani acest pescuit a luat o mare amploare şi este în continuă dezvoltare. Pescuitul la alti pesti Desigur şi alţi peşti sunt pescuiţi cu lanseta, în România, carasul este favoritul pescarilor amatori dar şi somnul, mreana, scobarul şi alţii pot fi vizaţi.

Atunci cand va alegeti lansetele pentru pescuit in ape curgatoare trebuie sa tineti cont de o serie de aspecte deosebit de importante. In primul rand, rar va veti putea bucura de luxul unui mal curat ca in palma, care coboara lin spre apa. Malurile de pe care veti pescui sunt, de cele mai multe ori, pline de salcii sau stuf, abrupte si neregulate. Asadar, in cazul in care nu intentionati sa cositi tot stuful sau sa doborati vreo salcie, alegeti un model de 3,60m.

Confratii din occident au privilegiul de a dispune de o oferta foarte larga in acest domeniu, unele firme producatoare comercializand chiar lansete special create pentru pescuitul crapului din locatii greu accesibile, de cele mai multe ori pline de vegetatie. Se numesc „stalking rods” (to stalk – a pandi, in limba engleza), lungi de aproximativ 2,70m (9ft). O asemenea lanseta va va scuti de neplacerile inerente unor eventuale lanseuri disperate facute din copaci, fara ca lungimea mica sa ii afecteze performantele.

Citeşte tot articolul pe: http://pescuitamator.blogspot.com


Pescuitul cu năluci sau pescuitul la rapitori, căci numai aceşti peşti pot fi pescuiţi cu năluci, se împarte şi el, la rândul lui, în două categori:

  • Spinning
  • Pescuit la muscă

Multi se duc la pescuitul acestui peste, cu mari sperante, de la baltile de prin parcuri pana in minunata Delta.

Poate ca nu toti dintre dvs. sunteti experti in acest pescuit, de aceea va voi prezenta cateva stiluri si naluci pentru pescuitul stiucii, din experienta mea si mai ales din a altora.

Câteva recomandari:

  • Lanseta: Daca pescuiti din barca nu aveti nevoie de o lanseta mai lunga de 2,10 m, cele mai indicate fiind 1,8 – 2,1 m. La actiunea lansetei parerile sunt impartite, unii vor nuiele altii pari, e vorba de gusturi. Oricum eu m-am luat dupa recomandarile specialistilor americani, am testat mai multe tipuri de actiuni si am ajuns sa folosesc pentru lingura o lanseta de 2m (6'6") de putere 7-18 g (1/4-5/8 oz) moderata, iar la vobler una de 2,1m (7'), aceeasi putere dar mai moale pe varf.
  • Mulineta trebuie in primul rand sa se echilibreze foarte bine pe varga, altfel pescuitul va fi prea obsitor pentru a fi placut. O mulineta pe care sa incapa 100 m de 0,25-0,30 este foarte buna. Raportul de recuperare nu trebuie sa fie prea mare, stiuca este un peste mai lenes. Un raport de 1:5 este limita maxima.
  • Firul pe care il folositi trebuie sa fie in primul rand foarte matasos, de culoare verde deschis sau transparent, nu folositi fire fluo sau culori inchise.

Citeşte tot articolul pe: http://pescuitamator.blogspot.com


Surse: www.wikipedia.org şi pescuitamator.blogspot.com

Validated by HTML Validator